Förutom den rent historiska informationen kan också inlägget visa att det finns snälla och engagerade människor.

Jag har en webbplats för släktforskning, som är publikt nåbar. För en tid sedan fanns följande meddelande där:

”Hej!

Jag jobbar som antikhandlare. Idag när jag gjorde rent en gammal chiffonger så trillade ett dokument ut. Det var från svenska Amerika-linjen och rörde en Wilhelm Östberg född 6 Mars 1896.

Om du vill så kan jag sända dig dokumentet.

MVH
XXXXX”

Naturligtvis nappade jag på det erbjudandet och efter ett tag dök nedanstående upp i postlådan:

Orsaken till att denne Wilhelm Östberg finns i min släktdatabas och att antikhandlaren kunde hitta honom där är sålunda:

Ett stort tack till dig, antikhandlare någonstans i Sverige, för att du tog dig tid och sökte och hittade. Dokumentet är nu vidarebefordrat till Wilhelm Östbergs barnbarn.

Så till Wilhelm.

Dokumentet visar att Wilhelm anlände till USA 1 oktober 1923 och att han nu, tre år senare, tänker åka tillbaka till Sverige, med Svenska Amerikalinjens skepp Gripsholm, för att besöka fru och barn. Wilhelm hade två barn, varav den yngsta, Knut, föddes 1922, bara ett år innan Wilhelm åkte till USA. Denne Knut var lika gammal som min mor Sigrid och de gick i samma klass i Gammsetskolan.

I dokumentet bedömer Wilhem att han ska vara i Sverige ca ett år och sedan återvända. Tiden i Sverige blev dock något längre. I boken ”Min Släkt” (som fått sina fakta från kyrkböckerna) konstateras att han emigrerade 1929. Man kan alltså tolka uppgifterna som att han åkte första gången 1923 för att ”pröva lyckan”. ”Lyckan” måste ha varit god, eftersom han valde att återvända 1929 och då mera permanent.

Det framgår också att Wilhelm var bosatt i Tillamook och arbetade som ”logger”, skogsarbetare. Det blev också hans olycka. Enligt uppgifter från familjekretsen råkade han få ett träd över sig så olyckligt att han avled 1930. Hans framtid i USA blev således väldigt kort, bara ett år.

Det hela triggar också ens egna fantasi och ger anledning till funderingar. Bara som ett exempel: Man får väl utgå ifrån att dokumentet råkade bli kvar i en byrålåda i under Wilhelms vistelse i Sverige. Rimligen borde detta ha försvårat återkomsten till USA, eftersom… ”The passenger should retain….   ….to enable him to re-enter…” Fast å andra sidan verkar detta bara ha gällt inom ett år från utresan. Hela detta emigrantöde ger också anledning till andra funderingar, men det lämnas till dig som läsare av inlägget.