De flesta gamla gränsforsbor har väl gått i söndagsskola i Kapellet. Under en tid fanns även en ungdomsgrupp i söndagsskolan. Som synes var den rätt stor, år 1936.
Kan bilden kompletteras med fler namn på ungdomarna?
De flesta gamla gränsforsbor har väl gått i söndagsskola i Kapellet. Under en tid fanns även en ungdomsgrupp i söndagsskolan. Som synes var den rätt stor, år 1936.
Kan bilden kompletteras med fler namn på ungdomarna?
© 2024 Gränsforsminnen — Drivs med WordPress
Tema av Anders Noren — Upp ↑
4 januari, 2024 kl. 08:23
Hej Roger! Jag skulle vilja veta mer om baptistförsamlingen i Gränsfors. Anledningen är att de sände ”missionärer” till Västerbotten, speciellt en Gärda Åström som sändes 1916 och blev en banbrytare. Alla pingstförsamlingar i Västerbottens kustland startades som ett resultat av att hon kom hit. Därför vore det roligt att få veta mer om baptistförsamlingen i Gränsfors. Gerda tog ”flyttbetyg” från den stora baptistförsamlingen i Örebro till Gränsfors baptistförsamling, för att bli utsänd därifrån. Då blir man nyfiken på den församlingen. Vilka var de? Var de tongivande i bygden? Hur stor var församlingen? Känner du några som lever som var med i församlingen som jag kan prata med?
4 januari, 2024 kl. 10:22
Hej Niclas
Kul att du har hittat till Gränsforsminnen.
Jag antar att du redan har sökt lite på siten. Tex https://www.gransforsminnen.se/?s=baptist eller https://www.gransforsminnen.se/?s=kapell
Om vi börjar med dina frågor:
– Om jag känner någon som lever?
Som tur är lever jag. 😉 Tyvärr kan jag nog ändå inte bidra med så mycket mera än det som jag publicerat här på siten. Jag var visserligen med i församlingens verksamhet, som söndagsskola och ”scouter”, men var rätt ung när församlingen gick upp i Bergsjö baptistförsamling. Jag ska kolla lite med några jag känner om det finns mer att hitta.
– Om vilka de var, hur stor och om församlingen var tongivande?
Som det sägs i något inlägg så fanns det två stora samlingspunkter i byn, kapellet och ”gotemplarhuse”. Så IOGT och baptisterna var betydelsefulla. Även idrottsrörelsen fanns med i bilden. Det är fascinerande att se vilket föreningsengagemang det fanns i en liten by på den tiden.
4 januari, 2024 kl. 12:59
Tack för snabbt svar! På nedanstående länk står det att baptistförsamlingen i Gnarp bildades 1857 i Grängsjö. Är det en annan församling än Gränsfors baptistförsamling? Grängsjö ligger ju väldigt nära Gränsfors vad jag kan se. Jag får i så fall inte riktigt ihop det med det du skriver att Gränsfors baptistförsamling gick upp i Bergsjö baptistförsamling – är inte Berge typ samma ställe som Bergsjö? Gnarp baptistförsamling hade sitt ”högkvarter” i Berge, enligt den här bloggposten:
https://balinge.wordpress.com/2014/10/15/haddangs-kapell-gnarps-sista-baptistkapell/
Hoppas du kan reda ut det åt mig 🙂
4 januari, 2024 kl. 15:24
Bergsjö och Gnarp var/är två socknar som också var egna kommuner. De utgör nu två delar av Nordanstigs kommun. Gränsfors ligger i Bergsjö (till största delen) och Grängsjö i Gnarp. Grängsjö baptistförsamling och Gränsfors baptistförsamling var två skilda församlingar. Det som är förvirrande är att det finns ett Berge både i Gnarp och Bergsjö.