I samband med föregående publicering av bilden av Godtemplarhuset kan det kanske vara passande att visa en semesterresebild från 1946. Det är Anders och Sigrid Andersson som alldeles strax ska ge sig ut på en semestertripp. Godtemplarhuset syns i bakgrunden.
För ett antal år sedan tjatade jag på min mamma att hon skulle berätta lite om sin barn- och ungdom. Det blev ett antal ”sittningar” där jag försökte hänga med och göra en del tafatta noteringar. Noteringarna om just detta äventyr kommer här:
Sommaren -46 var det cykelsemester igen. Anders o Sigrid cyklade tandem (ett lån från Albin Bolin) till Torpshammar (Cyrus Rapp), där de övernattade. Sedan fortsatte de till Fränsta (Lisbet Rapp) och Bräcke. I Bräcke strörtregnade det och humöret var i botten. Fortsättning till Nyhem där de övernattade på ”en lo”. ”Fäjse var unner öss å ve luckta fäjs sö hä van’t klokt”. Fortsättning dagen efter till Gastsjön där de badade och bytte kläder, ”för å få bort fäjslukta”. Kälarne nästa. Där tänkte de hälsa på två skolkamrater till Sigrid från Storviktiden. De var i kyrkan och sommarskurade den. Hemfärden är lite oklar.
Fotnot:
Cyrus Rapp var Anders morbror. Lisbet tror jag var Anders kusin.
13 februari, 2017 kl. 21:55
Kul tidsdokument! Det var liksom inte bara att ta flyget till Thailand den gången …
Anders och Sigrid tillhör i allra högsta grad min barndoms persongalleri. Sigrid var en flitigt anlitad sömmerska/stickerska som försåg många av oss bybor med tröjor, koftor och klänningar. Om jag inte minns alldeles fel jobbade Anders en tid med ’guldgrävarn’ Palm från Njurunda, den något böjde farbrorn som ofta sågs vandra med käpp och ofantlig ryggsäck längs Baståsvägen till och från gruvområdet någonstans vid Jägarviken. Han åkte alltid buss och stod ofta och väntade på busshållplatsen mittemot Konsum.
Har för mig att det finns ett och annat foto från gruvverksamheten. Något som du känner till, Roger?
Minns också att Anders i mitten på 50-talet hade en bil av samma märke och färg som självaste landsfiskalen (som var bosatt i Gnarp). Vilket ledde till ett litet missförstånd. Min bror Sture och jag och några till hade varit på födelsedagskalas hos Sigbritt Levin uppe i Gamset och på hemvägen såg vi Anders komma farande från Bergsjöhållet. Vi tänkte att vi skulle få lift ner mot bron och började vifta. Tills vi upptäckte att bilen var märkt ’X9’. Landsfiskalen! Vi hoppade snabbt ner i diket och gömde oss för vi hade ju ingen lust att sitta i finkan för olaga liftning (eller vad vi nu trodde, kanske var vi bara allmänt skraja för den polisiära överheten). Vi låg blickstilla tills vi hörde landsfiskalen fortsätta sin färd.
Sommaren 2010 fick jag och min bror Sture tillfälle att prata gamla minnen med Sigrid, som då var Baståsens äldsta innevånare. Det blev en trevlig stund i hennes kök i det lilla huset intill Kvarndammen.
Nu är alla barndomens vuxna profiler borta.
13 februari, 2017 kl. 22:07
Tack för fina funderingar, Bosse.
Jodå, pappa Anders gjorde en del dagsverken ”i gruvsvängen”. Jag antar att det låg nära tillhands, då han i stort sett var uppvuxen i ett stenbrott. Jag minns inte att jag sett några gruvfoton i bildhögarna här hemma. Däremot så finns det en del i boken Baståsen Gränsfors.
Anders tre första bilar finns nog alla representerade på den här webbplatsen.
Er pratstund med Sigrid uppskattades jättemycket, ska du veta.
13 februari, 2017 kl. 22:31
Hittade några bilder från Baståsgruvan på Sockenbilder/Gnarp. Den unge mannen längst till vänster på fjärde bilden påminner en hel del om din pappa?
http://www.sockenbilder.se/gnarp/visasok3.asp?sok=Bast%E5sgruvan&page=1
13 februari, 2017 kl. 22:33
Mannen längst fram på samma bild är nog guldgrävarn själv, Palm från Njurunda.
16 februari, 2017 kl. 22:31
Jo, det finns likheter där, men det är inte det ändå. Enligt sidan 104 i boken Baståsen Gränsfors är personerna på bilden, från vänster:
Adolf Udd
Nils Lundgren, Gnarp
Ante Wannberg
Anders Andersson, Gnarp (alltså inte min pappa)
Far min var ju också lite ”konsult” vid faktainsamlandet till boken, så rimligen borde han veta om det var han eller inte. Om tidsbestämningen av fotot på Sockenbilder stämmer någotsånär så är också mannen i hatt lite för gammal. Pappa föddes 1914.