Nu har jag (Roger Andersson) försökt ta några bilder så som det ser ut idag. Tyvärr är det omöjligt att få till det så som originalbilden, på grund av nuvarande bebyggelse och träd. Med hänsyn till boendes integritet har jag också klippt bilderna ganska kraftigt. Skillnaderna i objektivens brännvidd lurar också ögat en del.
16 februari, 2016 kl. 08:09
Jag har svårt att lokalisera mig. Jag tittar väl med fel ögon. Har möjligen Sven Erik någon mera info om var kortet är taget och åt vilket håll? Det skulle hjälpa till att kunna betrakta med rätt synvinkel.
16 februari, 2016 kl. 09:10
Jag kan inte heller förstå var fotot är taget – och hade hoppats få hjälp. Det gamla fotot fanns i kvarlåtenskapen efter mina morföräldrar, som ju bodde i Gränsfors från omkring 1925 tills de flyttade till oss i Grängsjö 1953. Eftersom det i fotots nederkant står skrivet ”Gränsfors i vårvintertid”, så har jag bara taget för givet att det faktiskt är Gränsfors på bilden. Något till vänster om mitten syns en lång vågrät axel med svänghjul/remskiva i ena änden. Kan det betyda att anläggningen finns någonstans vid ån upp mot Baståsen, där vattenkraften utnyttjades? Eller är bilden tagen på något helt annat ställe? Har prövat också att spegelvända bilden (ifall man vänt negativet fel vid kopieringen) – men bilden blir då om möjligt ännu mer obegriplig…
16 april, 2016 kl. 22:07
Mysteriet med det här fotot är nog löst nu. Efter en promenad i granskapet och syftning över fotot mot dagens verklighet ledde fram till en ungefärlig plats där fotot togs. Platsen är i närheten av Skvalterbäckstorpet. Dvs där Nicklas Bergström nu bor.
Vyn är mot ”fabriksområdet” i Baståsen. Huset som syns längst till höger är ”kasern”, den byggnad där yxmuséet nu finns.
Den närmaste byggnaden i svackan ser ut att vara en sorts lada. Rakt över den syns yx-smedjan och strax ovanför, till höger, finns krukmakeriet.
16 april, 2016 kl. 22:11
Kul att mysteriet är löst! Nu behöver jag inte längre ligga sömnlös för detta fotos skull… Och jag behöver inte misstänka mina morföräldrar för att ha varit vårdslös med benämningen av bilden. Tack för hjälpen med detta!
22 april, 2016 kl. 19:13
Enligt Gunnar Qvick från gården Gynns i Västertanne var stommen till kasern flyttad från Gynns. Gården stod i vinkel till den som finns kvar. Huset stod inte still varför Gynns-Ante Karlsson, Gunnars morfar, sålde byggnaden. Finns bilder på huset på ursprunglig plats.